keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Elintapojen vaikutus ihon kuntoon




Ihon kuntoon vaikuttavat mm.  itsehoitotottumukset, ruokailu- ja liikuntatottumukset, UV-herkkyys, ja auringonottotavat, iho- ja muut sairaudet sekä lääkitys ja tupakointi. 
Jo Suomessa asuminen aiheuttaa meille ilmastonsa puolesta haasteita ihon kunnon ylläpitämisen kannalta. Talvisin sisäilma on keskuslämmityksen ja ulkoima pakkasen ja viiman takia kuivaa, jolloin ihosta haihtuu kosteutta. Ja kesällä kuuma ilma ja UV-säteily kuivattavat ihoa lisäämällä kosteuden haihtumista ihosta.

Auringon UV-säteily aiheutttaa ihon ennenaikaista vanhenemista. Siksi auringonsuojatuotetta tulisi lisätä aina 30 min ennen aurinkoon astumista, jotta tuote kerkiää imeytyä kunnolla. Auringonsuojatuotteet sisältävät ainesosia, jotka heijastavat ja suodattavat UV-säteilyä, mutta antavat ihon kuitenkin ruskettua. Auringon valo kohentaa mielialaa ja UV-säteilyn avulla ihossa valmistuu D-vitamiinia, ja aurinko helpottaa joidenkin ihotautien oireita. 

Ihon ennenaikaista vanhenemista voi aiheuttaa lisäksi mm. tupakointi. Tupakointi vanhentaa eniten juuri kasvojen alueelta. Se heikentää verenkiertoa dermiksessä(ihon keskimmmäinen kerros) ja siten koko ihon ravinnon- ja hapensaantia. Ihosta tulee paksuuntuneen, harmaan ja elottoman näköinen ja siihen tulee helpommin teleagniekstasioita eli couperoottista ihoa, 

Se mitä syöt ja juot, ja kuinka paljon liikut tai saat raitista ilmaa kaikki näkyvät ihollasi. Etenkin suklaa ja suolaiset ruoat saattavat monilla esiintyä turvotuksena kasvoilla, sekä näppylöinä. Myös stressi saattaa näkyä iholla väsymyksena, sekä hormonaalisina näppylöinä leuan alueella,
Vettä tulisi juoda noin 3 litraa päivässä. Myös lenkkeily raittiissa ulkoilmassa kirkastaa ihoa silminnähden. Kun voi sisäisesti hyvin, se näkyy myös ulospäin :)

Sillä miten hoidat ihoasi kotona on suuri merkitys ihon kuntoon. Ennen ihonhoitotuotteiden valitsemista kotiin tulee katsoa mikä ihotyyppi itsellä on, jotta osaa valita oikeanlaiset tuotteet. Ihotyyppejä on neljä; normaali, kuiva, rasvainen tai sekaiho. Ihotyyppi ei muutu, vaan ihon kunto saattaa vaihdella, esimerkiksi iholla saattaa olla talvisin pintakuivuutta tai vaikka herkkyyttä. 



Normaali iho on pehmeän tuntuinen, tasainen ja väriltään hyvä.
Kuiva iho on ohut, ja sen huokoset ovat pienet. Kuivaan ihoon tulee helpommin juonteita.
Rasvainen iho näyttää useimmin paksuhkolta. Huokoset ovat suuret, ja siinä voi olla paljon komedoja(näppylöitä).
Sekaihossa kasvojen T-alue(otsa, nenä, leuka) on rasvoittuva ja poskien alueella iho on normaali tai kuiva.

Normaali iho ei tarvitse sen kummempia ihonhoitotuotteita, niitä olisi kumminkin hyvä käyttää ennaltaehkäisevistä syistä.

Kun iho kuivuu, se läpäisee veden lisäksi helpommin muitakin aineita, kuten kosmetiikan ainesosia tai iholle haitallisia aineita. Kuivaihoisen tulisi välttää liian kauan vedessä olemista, sillä se kuivattaa ihoa entisestään. Sopiva puhdistustuote kuivaihoiselle on puhdistusmaito.  Kuorintaa voi käyttää kerran 2 viikkoon, jotta iho vastaanottaa tuotteita paremmin. Kosteuttavia naamioita voi käyttää jopa kaksikin kertaa viikossa.

Rasvainen iho kiilteelee helposti, ja siihen tulee myös helpommin näppylöitä.  Rasvaisen ihon puhdistustuotteeksi kannatta valita geelimäinen puhdistaja. Myös rasvaisessa ihossa voi olla pintakuivuutta, joten voide kannattaa valita ihon kunnon mukaan, jotta iho saa tarpeeksi kosteutta, mutta pitää ihon kumminkin mattapintaisena.

Itselläni on sekaiho, ja tällä hetkellä käytössäni ovat Lumenen Bright Touch linjan normaali-/sekaiholle tarkoitetut puhdistusvoide ja kasvovesi. Jos ihollani on runsaasti meikkiä, poistan ensin suurimman osan Pirkan meikinpuhdistusliinalla; täten varmistan että saan kaiken meikin ja lian varmasti pois iholtani.  
Näin talvella käytän tosiaan tuota normaali/sekaihon linjaa, jotta ne eivät kuivattaisi ihoani. Kesäisin, jolloin ihoni myöskin ihoni rasvoittuu päivän mittaan enemmän käytän seka-/rasvoittuvan ihon tuotteita,
Kuorin ihoni n. 2 kaksi kertaa viikossa, ja tällä hetkellä käytössäni on ammattilaissarja Yonka:n Guarana Scrub. Se sisältää pieniä rakeita, joten on se on juuri sopivan voimakas kuorinta sekaiholleni. 


T.Mirka









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Postauksiamme saa rohkeasti kommentoida ja jos on kysyttävää niin kysymykset ovat tervetulleita! :)